Griepvaccinatie

Influenza, in de volksmond de ‘griep’, is een vervelende ziekte. U kunt uw werknemers en uzelf hiertegen beschermen door middel van een griepprik. Gemakkelijk bij u op locatie, uitgevoerd door een arts. Neem contact op via info@premeo.nl voor een offerte.

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over de griepvaccinatie en de antwoorden.


Om gezond te blijven. Van influenza (in de volksmond ‘griep’ genoemd) ben je al gauw een week goed ziek en daarna duurt het vaak nog een tot twee weken totdat je je weer helemaal fit voelt.

Een griepprik heeft geen negatief effect op je weerstandvermogen, integendeel de weerstand wordt er juist door versterkt. Na een vaccinatie zal het lichaam antistoffen maken tegen het griepvirus. Deze antistoffen beschermen je als je met een griepvirus besmet wordt.

JA. De symptomen van verkoudheid lijken soms wel wat op die van griep waardoor men al snel denkt met een griep te maken te hebben. Maar in tegenstelling tot een verkoudheid is griep een voor sommige mensen gevaarlijke infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griepvirus. Griep is erg besmettelijk en gezonde mensen zijn al gauw een week ziek en daarna duurt het vaak nog een of twee weken tot je je weer helemaal ‘’fit’’ voelt.

JA. Griep kan in bepaalde gevallen zeer ernstige gevolgen hebben. Het virus beschadigt het weefsel van de longen zodat er een bronchitis of zelfs longontsteking kan ontstaan. Je moet over een sterk en gezond lichaam beschikken om griep af te weren.

NEE. Vaccinatie vindt plaats met stukjes (subunits) van een geïnactiveerd (dood) virus. Je lichaam is pas twee tot drie weken na vaccinatie optimaal beschermd.. Vaccinatie in oktober of november is het meest ideaal, omdat je dan in de wintermaanden als de griep heerst vrijwel zeker volledig beschermd bent.

JA. De hoeveelheid antistoffen na de vaccinatie neemt in de loop van de tijd af. Op een gegeven moment zijn er te weinig antistoffen om een goede bescherming te bieden. Verder ondergaat het griepvirus regelmatig kleine veranderingen en kan op deze manier ons afweersysteem steeds opnieuw verrassen. Hierdoor biedt de griepprik van het vorige jaar onvoldoende bescherming en moet vaccinatie elk jaar herhaald worden. Het griepvaccin is zodanig van samenstelling dat het bescherming biedt tegen de meeste voorkomende griepvirussen. De samenstelling van het vaccinatie wordt bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO. Om een optimale bescherming te blijven bieden wordt het vaccin elk jaar weer aangepast aan de veranderende virussen.

Niet alles wat wij griep noemen is ook echte griep. In zijn mildste vorm is griep moeilijk te onderscheiden van andere aandoeningen van de luchtwegen, zoals verkoudheid, en dan wordt al gauw gezegd ‘’ik heb de griepprik gehad en heb toch griep gekregen’’. Bovendien biedt het vaccin geen 100% bescherming en is er dus een kleine kans dat je toch griep krijgt.

Het is nooit van tevoren te voorspellen of er een griepepidemie zal komen en hoe ernstig de epidemie zal zijn. In het algemeen kan men wel stellen dat er elk jaar wel een griepepidemie plaatsvindt.

Of de prik zelf pijn doet is heel persoonlijk. Na de vaccinatie is de plek waar is geprikt bij sommige mensen nog enige tijd gevoelig.

In klinische studies geeft ruim 95% van de gevaccineerde aan, geen of slechts gering ongemak als gevolg van de vaccinatie te hebben gehad. Bij een kleine minderheid is de plek van de prik daags na de vaccinatie iets dikker en gevoeliger. Ook een klein gedeelte van de mensen zegt zich de dag van de vaccinatie en de dag erna moe en ‘’gammel’’ te voelen. Dit laatste kan worden verklaard doordat het lichaam begint antistoffen tegen het griepvirus op te bouwen en de ene persoon hier gevoeliger voor is dan de ander.

Niets als u tot de risicogroepen behoort, zoals die zijn gedefinieerd in het kader van het Rijksvaccinatie programma Influenza. Als u daar niet toe behoort, moet u eerst een recept aanvragen bij de huisarts. Vervolgens koopt u het vaccin bij de apotheek. Met het vaccin gaat u naar de huisarts om u te laten vaccineren. Naast de kosten van het vaccin zal de huisarts de kosten van het bezoek in rekening brengen. Sommige werkgevers bieden de griepprik gratis aan haar medewerkers aan. Vraag hiernaar bij je werkgever.

JA. Als je zwanger bent, is het krijgen van griep, en dan met de name de complicaties die het gevolg kunnen zijn van griep, een risico voor moeder en kind. Daarom wordt vaccinatie vaak aanbevolen voor zwangere vrouwen, die tijdens het griepseizoen (december tot april) in hun tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn (dus>13 weken zwanger).Als je tot de risicogroep behoort, wordt vaccinatie aanbevolen ongeacht het stadium waarin de zwangerschap zich bevindt.

Niet als u last heeft van kippenei eiwit allergie, dan mag u niet gevaccineerd worden met het griepvaccin. Het is altijd verstandig om hier eerst met de arts over te spreken.

Vaccinatie biedt de beste bescherming tegen griep. De nieuwe geneesmiddelen kunnen pas worden ingenomen als men al griep heeft. Dit moet dan wel snel gebeuren (binnen 24-48 uur), want alleen dan kunnen deze middelen de ziekteduur met ongeveer één dag bekorten. Het is niet goed mogelijk om binnen 48 uur vast te stellen of griepverschijnselen veroorzaakt worden door het griepvirus. Als dat niet het geval is dan helpen deze medicijnen niet en worden ze ten onrechte ingenomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Meer informatie en het laatste nieuws over de griepvaccinatie kunt u vinden op www.rivm.nl/griep

PMO/PAGO voor medewerkers van uw bedrijf nodig?


Offerte aanvragen

Wij werken o.a. voor

Achmea
CZ
De Amersfoortse
Delta Lloyd
Ohra
Reaal
VVAA
3M
Albemarle
Fluor
A&R Carton
Avelingen groep
Bayer
Bruca
Buchinhoren
Carpenter
CCV
Celavita
Converge
Cronimet
De Vergarde
Dockwise
Dr. Oetker
Ecolab
Edelman
EDSN
Eurojust
Enkco
ETS
European Association of Urology
Evides
Flinter
Gemeente Oegstgeest
Gemeente Twenterand
Gemeente Uithoorn
Heinmade
Hokamo
Holland Plant
Indumat Verhuur
Initial Hokatex
Interjute
KPMG
Linex Prefab
Loyens & LIIoef
Luchthaven Schiphol
Medinova
Menzies
Metaalhandel De Horne
Monsanto
NDS
NHTV
Nutricia

Premeo.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies