PMO Arbowet

Als werkgever moet u aan een aantal verplichtingen voldoen om een zo gezond en veilig mogelijke arbeidssituatie voor uw werknemers te creëren. Wanneer u een PMO laat uitvoeren dan worden verschillende risicofactoren onderzocht waardoor u als werkgever werkt aan een zo gezond mogelijke situatie voor uw werknemers. Maar wat zegt de Arbowet nou over het PMO?

De Arbowet stelt iedere werkgever verplicht om periodiek een PMO aan haar werknemers aan te bieden. Zo geeft de werkgever haar werknemers periodiek de gelegenheid om een onderzoek te ondergaan wat erop gericht is om eventuele gezondheidsrisico’s van de werkzaamheden te voorkomen en te beperken.

Een werkgever is verplicht om een PMO aan te bieden aan zijn werknemers. Hij neemt hiervoor tevens de kosten voor zijn rekening. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kan de werkgever wijzen op zijn verplichting. Daarnaast kunnen werknemers ook zelf om een PMO vragen bij de werkgever.


Welke invloed heeft de Arbowet op het aanbieden van een PMO?

Artikel 18 van de Arbowet stelt werkgevers verplicht om een PMO aan haar werknemers aan te bieden. Echter schrijft de Arbowet niet concreet voor welke aspecten terug moeten komen in het PMO. Daar heeft ieder bedrijf zijn eigen invloed op omdat ieder bedrijf ook andere arbeidsrisico’s heeft. De invulling van het PMO kan daarom door de werkgever bepaald en aangevuld worden met aanvullende modules. 

De Arbowet wil op deze manier het gebruik van gezondheidsonderzoeken, waaronder het PMO, stimuleren onder werkgevers en tevens werknemers beschermen tijdens hun werkzaamheden. Met het PMO van Premeo voldoet u als werkgever aan deze verplichting en brengt u de gezondheid van uw werknemers in kaart. 

 

Welke criteria zijn verbonden aan een PMO?

Een PMO voor uw werknemers moet voldoen aan de criteria zoals ze zijn vastgelegd in artikel 18 van de Arbowet. Dit houdt in dat een gezondheidsonderzoek onder werknemers slechts een indicatie mag geven over de gezondheid en geen ziekten mag constateren.

 

 

Zijn werknemers verplicht deel te nemen aan een PMO?

In de meeste gevallen zijn werknemers wettelijk niet verplicht om deel te nemen aan een PMO. Een gewoon PMO is daarom vrijwillig. Echter geldt er voor bepaalde functies wel een verplichte deelname aan het PMO. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een werknemer verplicht is om deel te nemen op grond van de CAO voor de branche of sector waarin hij of zij werkzaam is. Denk hierbij aan branches waar de arbeidsrisico’s aanzienlijk groot zijn, zoals het beroepsgoederenvervoer.

 

Hoe vaak moet ik een PMO aanbieden?

Wettelijk is niet vastgelegd hoe vaak een PMO moet worden aangeboden. Dit hangt af van de arbeidsrisico’s die de werkzaamheden binnen uw bedrijf met zich meebrengen. U leest hier meer over hoe vaak u een PMO moet aanbieden aan uw werknemers.

 

PMO aanvragen

Wilt u een PMO aanvragen voor uw werknemers? Dit vraagt u eenvoudig op de website van Premeo aan. Hier laat u uw gegevens achter waarna wij zo snel mogelijk contact met uw opnemen. We gaan vervolgens aan de slag om uw wensen in kaart te brengen in een bijpassende offerte.

PMO/PAGO voor medewerkers van uw bedrijf nodig?


Offerte aanvragen

Wij werken o.a. voor

Achmea
CZ
De Amersfoortse
Delta Lloyd
Ohra
Reaal
VVAA
3M
Albemarle
Fluor
A&R Carton
Avelingen groep
Bayer
Bruca
Buchinhoren
Carpenter
CCV
Celavita
Converge
Cronimet
De Vergarde
Dockwise
Dr. Oetker
Ecolab
Edelman
EDSN
Eurojust
Enkco
ETS
European Association of Urology
Evides
Flinter
Gemeente Oegstgeest
Gemeente Twenterand
Gemeente Uithoorn
Heinmade
Hokamo
Holland Plant
Indumat Verhuur
Initial Hokatex
Interjute
KPMG
Linex Prefab
Loyens & LIIoef
Luchthaven Schiphol
Medinova
Menzies
Metaalhandel De Horne
Monsanto
NDS
NHTV
Nutricia

Premeo.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies